an online Instagram web viewer
  • stedelijk_museum_breda
    Stedelijk Museum Breda
    @stedelijk_museum_breda

Images by stedelijk_museum_breda

Omstreeks het tekenen van de Vrede van Breda (1667) was kleurendruk nog niet mogelijk. 'Afsetters' kleurden alle zwart-wit prenten afzonderlijk in. 
Stedelijk Museum Breda heeft vier bekende kunstenaars en illustratoren gevraagd om kopieën van bijzondere zeventiende-eeuwse nieuwsprenten van Romeyn de Hooghe in te kleuren. Waaronder: Fred de Heij.
Omstreeks het tekenen van de Vrede van Breda (1667) was kleurendruk nog niet mogelijk. 'Afsetters' kleurden alle zwart-wit prenten afzonderlijk in. Stedelijk Museum Breda heeft vier bekende kunstenaars en illustratoren gevraagd om kopieën van bijzondere zeventiende-eeuwse nieuwsprenten van Romeyn de Hooghe in te kleuren. Waaronder: Fred de Heij.
In de veertiende eeuw is in de Zuid-Duitse stad Walldürn een wonder gebeurd. Tijdens de eucharistie- viering stoot de pastoor een wijnkelk om. De wijn verspreid zich op het altaardoek en verandert in bloed. De bloedvlek neemt de vorm aan van een boom met Jezus als stam. Aan de takken vormen zich elf Christuskoppen met doornenkronen.

De geschrokken pastoor verbergt het doek en biecht het wonder pas op zijn sterfbed op. Het altaardoek wordt daarna tevoorschijn gehaald en al snel is Walldürn een belangrijk bedevaartsoord.
In de veertiende eeuw is in de Zuid-Duitse stad Walldürn een wonder gebeurd. Tijdens de eucharistie- viering stoot de pastoor een wijnkelk om. De wijn verspreid zich op het altaardoek en verandert in bloed. De bloedvlek neemt de vorm aan van een boom met Jezus als stam. Aan de takken vormen zich elf Christuskoppen met doornenkronen. De geschrokken pastoor verbergt het doek en biecht het wonder pas op zijn sterfbed op. Het altaardoek wordt daarna tevoorschijn gehaald en al snel is Walldürn een belangrijk bedevaartsoord.
Kwatta-directeur Alphons van Iersel en zijn echtgenote kregen bij zijn 25-jarig jubileum een bijzonder cadeau van het personeel. Het succes van zijn chocoladefabriek - al in 1883 opgericht - was toen op het hoogtepunt.

Edelsmid Leo Brom vervaardigde een even meesterlijke als extravagante triptiek. Christus zit als koning te midden van fabrieksgebouwen en portretten van mijnheer en mevrouw Van Iersel met hun patroonheiligen Maria en Alfonsus. Devotie, religie en industrie lopen naadloos in elkaar over.
Kwatta-directeur Alphons van Iersel en zijn echtgenote kregen bij zijn 25-jarig jubileum een bijzonder cadeau van het personeel. Het succes van zijn chocoladefabriek - al in 1883 opgericht - was toen op het hoogtepunt. Edelsmid Leo Brom vervaardigde een even meesterlijke als extravagante triptiek. Christus zit als koning te midden van fabrieksgebouwen en portretten van mijnheer en mevrouw Van Iersel met hun patroonheiligen Maria en Alfonsus. Devotie, religie en industrie lopen naadloos in elkaar over.
Bijzondere voorwerpen, documenten, schilderijen en foto’s vertellen samen het verhaal van Breda. In de tentoonstelling 'Van kasteel tot station' maak je een korte wandeling door de geschiedenis. De geschiedenis van de vestingstad die uitgroeide tot verbindingsstad. 
Aan het schitterende glaswerk van de adjudant van het beroemde turfschip lees je zijn maatschappelijke status af. Aan de regenboogtrui van wielrenner Kees Pellenaars kleeft nog iets van de sensationele overwinning van de eerste Nederlandse wereldkampioen op de weg.

#erfgoed #bredamuseum #breda
Bijzondere voorwerpen, documenten, schilderijen en foto’s vertellen samen het verhaal van Breda. In de tentoonstelling 'Van kasteel tot station' maak je een korte wandeling door de geschiedenis. De geschiedenis van de vestingstad die uitgroeide tot verbindingsstad. Aan het schitterende glaswerk van de adjudant van het beroemde turfschip lees je zijn maatschappelijke status af. Aan de regenboogtrui van wielrenner Kees Pellenaars kleeft nog iets van de sensationele overwinning van de eerste Nederlandse wereldkampioen op de weg. #erfgoed  #bredamuseum  #breda 
Samen iets drinken in misschien wel het mooiste café van Breda? Het nieuwe café Lanzas bevindt zich in ons monumentale gebouw aan de Boschstraat. Café Lanzas is voor iedereen toegankelijk, ook zonder het museum te bezoeken.

#museumcafe #breda #cafebreda
Samen iets drinken in misschien wel het mooiste café van Breda? Het nieuwe café Lanzas bevindt zich in ons monumentale gebouw aan de Boschstraat. Café Lanzas is voor iedereen toegankelijk, ook zonder het museum te bezoeken. #museumcafe  #breda  #cafebreda 
Thijs de Jong heeft een winkel in koffie, thee en tabak in de Eindstraat. Hij vraagt de beroemde Duitse reclameontwerper Ludwig Hohlwein om dit affiche te maken. Hohlwein wordt in 1933 lid van de NSDAP en maakt een groot aantal affiches voor de propagandamachine van de nazi’s.

#breda #dagjebreda #bredamuseum
Thijs de Jong heeft een winkel in koffie, thee en tabak in de Eindstraat. Hij vraagt de beroemde Duitse reclameontwerper Ludwig Hohlwein om dit affiche te maken. Hohlwein wordt in 1933 lid van de NSDAP en maakt een groot aantal affiches voor de propagandamachine van de nazi’s. #breda  #dagjebreda  #bredamuseum 
Het is een van de donkerste dagen uit de geschiedenis van Breda: 12 mei 1940. De Duitsers zijn twee dagen eerder Nederland binnengevallen. Op aanwijzing van Franse militairen besluit het gemeentebestuur de inwoners te evacueren. Meer dan honderd Bredanaars verliezen daarbij het leven. 
#breda #dagjebreda #bredamuseum
Het is een van de donkerste dagen uit de geschiedenis van Breda: 12 mei 1940. De Duitsers zijn twee dagen eerder Nederland binnengevallen. Op aanwijzing van Franse militairen besluit het gemeentebestuur de inwoners te evacueren. Meer dan honderd Bredanaars verliezen daarbij het leven. #breda  #dagjebreda  #bredamuseum 
Wat betekent digitalisering voor de dood en onze nalatenschap? De kunstenaars Stëfan Schäfer en Emily West laten zien dat digitaal rouwen overeenkomsten vertoont met eeuwenoude tradities.

#breda #dagjebreda #bredamuseum #stefanschafer #emilywest
Na een lange speurtocht via sociale media is ze gevonden: de onbekende maker van de tekening, die de basis is voor een metershoge muurschildering in de projectruimte van I.S.M. Breda. De vierjarige Tyrza uit Breda is daarmee de jongste deelnemer aan de Blind Walls Gallery.

#opzoeknaarTyrza
Na een lange speurtocht via sociale media is ze gevonden: de onbekende maker van de tekening, die de basis is voor een metershoge muurschildering in de projectruimte van I.S.M. Breda. De vierjarige Tyrza uit Breda is daarmee de jongste deelnemer aan de Blind Walls Gallery. #opzoeknaarTyrza 
‘Stratum’ is een videocollage van Frederik Heyman die hij maakte voor de tentoonstelling ‘Wonderlijk weefsel’. ‘Stratum is ontworpen voor de geavanceerde projectietechniek van Holocube. Voor de film ‘CREDO’ ontwierp Hansje van Halem de typografie. Zij gebruikte daarvoor een computer en een tekenplotter. 
Meer info over de tentoonstelling via stedelijkmuseumbreda.nl/tentoonstelling/wonderlijk-weefsel

#digitalekunst #frederikheyman #breda
‘Stratum’ is een videocollage van Frederik Heyman die hij maakte voor de tentoonstelling ‘Wonderlijk weefsel’. ‘Stratum is ontworpen voor de geavanceerde projectietechniek van Holocube. Voor de film ‘CREDO’ ontwierp Hansje van Halem de typografie. Zij gebruikte daarvoor een computer en een tekenplotter. Meer info over de tentoonstelling via stedelijkmuseumbreda.nl/tentoonstelling/wonderlijk-weefsel #digitalekunst  #frederikheyman  #breda 
Pasteltinten verhullen de realiteit. In de verffabriek Teolin werkten de arbeiders zonder bescherming met chemische stoffen.
Pasteltinten verhullen de realiteit. In de verffabriek Teolin werkten de arbeiders zonder bescherming met chemische stoffen.
Een Poolse militair in een Schots kamp. Het Poolse leger vluchtte het land uit na de inval van Nazi-Duitsland en Rusland in 1933. In Schotland bereidden ze zich voor op de bevrijding van het Europese vasteland. #vankasteeltotstation #breda #dagjebreda #bredamuseum
Een Poolse militair in een Schots kamp. Het Poolse leger vluchtte het land uit na de inval van Nazi-Duitsland en Rusland in 1933. In Schotland bereidden ze zich voor op de bevrijding van het Europese vasteland. #vankasteeltotstation  #breda  #dagjebreda  #bredamuseum 
Onbezoldigd veldwachter van de gemeente Breda. Thuur Piek was vanaf 1954 hèt gezicht van het Bredase carnaval. Herkenbaar aan zijn Pruisische piekhelm. 
#vankasteeltotstation #bredamuseum #breda #dagjebreda
Ontspannen en zelfbewust. De Bredase ondernemer Charles Stulemeijer was een tycoon avant la lettre. En volgens zijn behoudende stadsgenoten een 'rode'. #vankasteeltotstation #bredamuseum #breda #dagjebreda
In een digitaal poppenhuis baant een stoet mannen zich een weg door ruïnes. De films van de kunstenaar Frederik Heyman worden geprojecteerd als een zaalvullend hologram. 
#wonderlijkweefsel #bredamuseum #breda #dagjebreda
Geen trucage. Dit is een foto van de eerste vaart van de Graf Zeppelin van Friedrichshaven naar Rotterdam in 1929. Via Breda.

#vankasteeltotstation #breda #dagjebreda #bredamuseum
In het paleis van Hendrik III van Nassau werd je aangestaard door duizenden ogen. Wilde hij misschien dat zijn bezoekers zich 'klein' voelden?

#vankasteeltotstation #bredamuseum #breda #dagjebreda
Digitale vluchtigheid gevangen in een nieuw soort fossiel. Then again van JK Keller en @keetradeandnixon is te zien in Wonderlijk weefsel#Breda#tentoonstelling
Digitale vluchtigheid gevangen in een nieuw soort fossiel. Then again van JK Keller en @keetradeandnixon is te zien in Wonderlijk weefsel#Breda #tentoonstelling