an online Instagram web viewer
  • gavlefeministerna
    Feministiskt initiativ Gävle
    @gavlefeministerna

Images by gavlefeministerna

Ta med era barn på Femfest 👨‍👨‍👧👩‍👩‍👦‍👦👨‍👨‍👧‍👧👨‍👩‍👦‍👦 #FIGAVLEFEMFEST
Ta med era barn på Femfest 👨‍👨‍👧👩‍👩‍👦‍👦👨‍👨‍👧‍👧👨‍👩‍👦‍👦 #FIGAVLEFEMFEST 
Oscar och Daniel finns tillgängliga hela dagen i informationstältet på Femfest! Kom och säg hej! #FIGAVLEFEMFEST

#figävle #röstarosa #staypink
Nu är vi igång! 
#FIGAVLEFEMFEST
5 TIMMAR KVAR INNAN KVARNPARKEN BLIR ROSA
Här är vi som har jobbat med att arrangera Femfest! Nu är det ungefär 5 timmar kvar. Sedan är det dags, och då träffar du oss och andra F!are i informationstältet, i fikatältet, i konstlotteriet, hör du oss prata i åsiktssoffan, blir du kanske fotad av oss, kommer du fram och säger hej om du vill. Vi ses i Kvarnparken klockan 13:00!

#FIGAVLEFEMFEST #feministerna #staypink #vigördettillsammans #figävle
5 TIMMAR KVAR INNAN KVARNPARKEN BLIR ROSA Här är vi som har jobbat med att arrangera Femfest! Nu är det ungefär 5 timmar kvar. Sedan är det dags, och då träffar du oss och andra F!are i informationstältet, i fikatältet, i konstlotteriet, hör du oss prata i åsiktssoffan, blir du kanske fotad av oss, kommer du fram och säger hej om du vill. Vi ses i Kvarnparken klockan 13:00! #FIGAVLEFEMFEST  #feministerna  #staypink  #vigördettillsammans  #figävle 
ELLEN & ALLAN UTEBLIR TYVÄRR FRÅN FEMFEST I GÄVLE DEN 23 AUGUSTI

Ellen & allan, Rädda Barnens normkritiska samtalsgrupper för åttondeklassare, är ett feministiskt projekt med syfte att öka unga tjejers och killars handlingsutrymme, självförtroende och kunskap om sina rättigheter. Arbetet bygger på FN:s konvention om barnets rättigheter, är helt ideellt, partipolitiskt och religiöst obundet, och utgår ifrån ett tydligt rättighetstänkande och jämställdhetsperspektiv. Varje träff har ett särskilt tema – könsroller, heteronorm, sexualitet, samt skönhetsideal är några exempel på teman som diskuteras. I höst kommer Ellen & allan för första gången att finnas i Gävle, närmare bestämt på Vallbacksskolan. Ellen & allan Gävle träffas efter skoltid - en träff i veckan under en elvaveckorsperiod. Deltagandet är helt frivilligt och bygger på ungdomarnas eget intresse att diskutera viktiga frågor tillsammans med varandra och Ellen & allans samtalsledare. Så peppat att detta händer!

Tyvärr har Ellen & allans representant, som skulle ha suttit med i åsiktssoffan, fått förhinder och kan inte medverka på Femfest. Vi är glada att vi åtminstone har möjlighet att lyfta fram Rädda Barnens viktiga arbete med den här presentationen.

Tveka inte att ta kontakt med Ellen & allans projektledare, Sara och Ida, som du kan nå via https://www.facebook.com/ellenallangavle om du vill att Ellen & allan ska komma till just din skola.

Här kan du se en film om Ellen & allan:
https://www.youtube.com/watch?v=bXDmUf4INeU

Vi andra ses som planerat i Kvarnparken den 23 augusti!
ELLEN & ALLAN UTEBLIR TYVÄRR FRÅN FEMFEST I GÄVLE DEN 23 AUGUSTI Ellen & allan, Rädda Barnens normkritiska samtalsgrupper för åttondeklassare, är ett feministiskt projekt med syfte att öka unga tjejers och killars handlingsutrymme, självförtroende och kunskap om sina rättigheter. Arbetet bygger på FN:s konvention om barnets rättigheter, är helt ideellt, partipolitiskt och religiöst obundet, och utgår ifrån ett tydligt rättighetstänkande och jämställdhetsperspektiv. Varje träff har ett särskilt tema – könsroller, heteronorm, sexualitet, samt skönhetsideal är några exempel på teman som diskuteras. I höst kommer Ellen & allan för första gången att finnas i Gävle, närmare bestämt på Vallbacksskolan. Ellen & allan Gävle träffas efter skoltid - en träff i veckan under en elvaveckorsperiod. Deltagandet är helt frivilligt och bygger på ungdomarnas eget intresse att diskutera viktiga frågor tillsammans med varandra och Ellen & allans samtalsledare. Så peppat att detta händer! Tyvärr har Ellen & allans representant, som skulle ha suttit med i åsiktssoffan, fått förhinder och kan inte medverka på Femfest. Vi är glada att vi åtminstone har möjlighet att lyfta fram Rädda Barnens viktiga arbete med den här presentationen. Tveka inte att ta kontakt med Ellen & allans projektledare, Sara och Ida, som du kan nå via https://www.facebook.com/ellenallangavle om du vill att Ellen & allan ska komma till just din skola. Här kan du se en film om Ellen & allan: https://www.youtube.com/watch?v=bXDmUf4INeU Vi andra ses som planerat i Kvarnparken den 23 augusti!
AMINEH KAKABAVEH (VARKEN HORA ELLER KUVAD) TILL FEMFEST I GÄVLE 23 AUGUSTI

Varken hora eller kuvad är en feministiskt och antirasistisk gräsrotsrörelse som funnits i Sverige i 10 år och verkat framförallt i förorten. Inspiration har hämtats från den franska motsvarigheten, Ni Putes Ni Soumies – en rörelse som bygger på en vägran att bli betraktad som en hora i kampen för lika rättigheter, såväl som en vägran att tillåta att samhället betraktar kvinnor med invandrarbakgrund som viljelösa och i behov av räddning.

VHEK verkar för unga och kvinnors rättigheter och mot hederskulturen. VHEK har drivit kampen mot barn- och tvångsäktenskap, och arbetar för att alla unga och kvinnor ska kunna tillgodose sina medborgerliga fri- och rättigheter. Det innebär rätten till sin egen kropp, rätten att välja sitt eget liv och sin partner.

Amineh Kakabaveh, ordförande i Varken hora eller kuvad, drog i början av sommaren igång en debattstorm när hon i en debattartikel beskrev en växande fundamentalism i förorten. Vi har följt debatten med intresse och den 23 augusti välkomnar vi Amineh till Kvarnparken. Hon är inbjuden både som talare och som gäst i åsiktssoffan. Kom och lyssna!

#FIGAVLEFEMFEST
AMINEH KAKABAVEH (VARKEN HORA ELLER KUVAD) TILL FEMFEST I GÄVLE 23 AUGUSTI Varken hora eller kuvad är en feministiskt och antirasistisk gräsrotsrörelse som funnits i Sverige i 10 år och verkat framförallt i förorten. Inspiration har hämtats från den franska motsvarigheten, Ni Putes Ni Soumies – en rörelse som bygger på en vägran att bli betraktad som en hora i kampen för lika rättigheter, såväl som en vägran att tillåta att samhället betraktar kvinnor med invandrarbakgrund som viljelösa och i behov av räddning. VHEK verkar för unga och kvinnors rättigheter och mot hederskulturen. VHEK har drivit kampen mot barn- och tvångsäktenskap, och arbetar för att alla unga och kvinnor ska kunna tillgodose sina medborgerliga fri- och rättigheter. Det innebär rätten till sin egen kropp, rätten att välja sitt eget liv och sin partner. Amineh Kakabaveh, ordförande i Varken hora eller kuvad, drog i början av sommaren igång en debattstorm när hon i en debattartikel beskrev en växande fundamentalism i förorten. Vi har följt debatten med intresse och den 23 augusti välkomnar vi Amineh till Kvarnparken. Hon är inbjuden både som talare och som gäst i åsiktssoffan. Kom och lyssna! #FIGAVLEFEMFEST 
BOKBYTE PÅ FEMFEST I GÄVLE DEN 23 AUGUSTI

Litteratur ger kunskap! Byt böcker med andra feminister på Femfest i Kvarnparken den 23 augusti! Ta med en bok dit och en annan bok hem. 
Vi ansvarar inte för hur bokbytet går till, utan tillhandahåller en bokbytarlåda och föreställer oss att intresserade lämnar en bok och hämtar en bok någon gång under dagen. Kanske vore det fint att skriva en liten hälsning i boken som lämnas? Ett avtryck i tiden? En hälsning från Femfest? 
Välj själv hur du vill göra.

Vi tror att det blir bäst så.

Välkommen att delta! <3

#FIGAVLEFEMFEST

P.S. Nu har vår bokcirkel en egen, helt nyfödd gillasida! Där kan du få information om vad som är på gång, samt anmäla dig till höstens bokcirkel som träffas första gången onsdagen den 30 september och diskuterar "Skönheter och odjur" av Lisa Gålmark. 
Här hittar ni gillasidan: https://www.facebook.com/figavlebokcirkel

Här hittar ni bokbytet: https://www.facebook.com/events/708446959285932/
BOKBYTE PÅ FEMFEST I GÄVLE DEN 23 AUGUSTI Litteratur ger kunskap! Byt böcker med andra feminister på Femfest i Kvarnparken den 23 augusti! Ta med en bok dit och en annan bok hem. Vi ansvarar inte för hur bokbytet går till, utan tillhandahåller en bokbytarlåda och föreställer oss att intresserade lämnar en bok och hämtar en bok någon gång under dagen. Kanske vore det fint att skriva en liten hälsning i boken som lämnas? Ett avtryck i tiden? En hälsning från Femfest? Välj själv hur du vill göra. Vi tror att det blir bäst så. Välkommen att delta! <3 #FIGAVLEFEMFEST  P.S. Nu har vår bokcirkel en egen, helt nyfödd gillasida! Där kan du få information om vad som är på gång, samt anmäla dig till höstens bokcirkel som träffas första gången onsdagen den 30 september och diskuterar "Skönheter och odjur" av Lisa Gålmark. Här hittar ni gillasidan: https://www.facebook.com/figavlebokcirkel Här hittar ni bokbytet: https://www.facebook.com/events/708446959285932/
HELENE RÅDBERG LÄSER POESI PÅ FEMFEST I GÄVLE 23 AUGUSTI

Helene Rådberg, senast aktuell med boken "Livfjädrar - kvinnornas Sandviken", läser nya texter i Kvarnparken den 23 augusti. Kom och lyssna!

#FIGAVLEFEMFEST
HELENE RÅDBERG LÄSER POESI PÅ FEMFEST I GÄVLE 23 AUGUSTI Helene Rådberg, senast aktuell med boken "Livfjädrar - kvinnornas Sandviken", läser nya texter i Kvarnparken den 23 augusti. Kom och lyssna! #FIGAVLEFEMFEST 
TIPSRUNDA PÅ FEMFEST I GÄVLE 23 AUGUSTI

Svara på relevanta frågor i vår politiska tipsrunda!

#FIGAVLEFEMFEST
TIPSRUNDA PÅ FEMFEST I GÄVLE 23 AUGUSTI Svara på relevanta frågor i vår politiska tipsrunda! #FIGAVLEFEMFEST 
JOHN NORDIN TILL FEMFEST I GÄVLE 23 AUGUSTI 
John Nordin har som aktiv i Tillsammans Gävle spelat och sjungit mot rasism och för gemenskap. Den 23 augusti tar han plats i Kvarnparken och bjuder på personliga tolkningar av sina indiefavoriter. Kom och lyssna!

#FIGAVLEFEMFEST
JOHN NORDIN TILL FEMFEST I GÄVLE 23 AUGUSTI John Nordin har som aktiv i Tillsammans Gävle spelat och sjungit mot rasism och för gemenskap. Den 23 augusti tar han plats i Kvarnparken och bjuder på personliga tolkningar av sina indiefavoriter. Kom och lyssna! #FIGAVLEFEMFEST 
KONSTLOTTERI PÅ FEMFEST I GÄVLE 23 AUGUSTI

Konsten är del av kulturen och kulturen är demokratiskt oumbärlig. Konsten har en given plats på Femfest 2015! Vi har vänt oss till konstnärer med lokal anknytning, aspirerande liksom verksamma, vilka har skänkt verk till förmån för F! Gävle. Utställningen håller på att ta form - upplev helheten i Kvarnparken den 23 augusti, och ta chansen att vinna ett verk på plats!

#FIGAVLEFEMFEST
KONSTLOTTERI PÅ FEMFEST I GÄVLE 23 AUGUSTI Konsten är del av kulturen och kulturen är demokratiskt oumbärlig. Konsten har en given plats på Femfest 2015! Vi har vänt oss till konstnärer med lokal anknytning, aspirerande liksom verksamma, vilka har skänkt verk till förmån för F! Gävle. Utställningen håller på att ta form - upplev helheten i Kvarnparken den 23 augusti, och ta chansen att vinna ett verk på plats! #FIGAVLEFEMFEST 
LIZ ALMQVIST OCH RAFAEL PINEDA TILL FEMFEST I GÄVLE 23 AUGUSTI

I strävan att formge inre processer jobbar Rafael och Liz i både skrivande och arrangerande av låtar med öppenhet och lyhördhet till sig själva och varandra. Tonerna som uppkommer av detta kan beskrivas som en vagga för själen. Den 23 augusti spelar de i Kvarnparken i Gävle. Kom och lyssna!

#FIGAVLEFEMFEST
LIZ ALMQVIST OCH RAFAEL PINEDA TILL FEMFEST I GÄVLE 23 AUGUSTI I strävan att formge inre processer jobbar Rafael och Liz i både skrivande och arrangerande av låtar med öppenhet och lyhördhet till sig själva och varandra. Tonerna som uppkommer av detta kan beskrivas som en vagga för själen. Den 23 augusti spelar de i Kvarnparken i Gävle. Kom och lyssna! #FIGAVLEFEMFEST 
LINA ABUSAGR (Svenska kommittén mot islamofobi - SKMI) I ÅSIKTSSOFFAN PÅ FEMFEST I GÄVLE 23 AUGUSTI 
Muslimska kvinnor misshandlas på grund av sin slöja, allt fler moskéer har utsatts för brandattacker och muslimer är alltjämt offer för hatbrott med islamofobiska motiv. Ett parti som beskriver islam som det största hotet mot väst får ett allt större inflytande i riksdagen. Hur kunde det bli såhär? Hur och varför uppstår islamofobi? Och vad kan vi göra för att motverka denna negativa utveckling? Är du emot all form av rasism och vill visa ditt stöd eller öka dina kunskaper kring ämnet, är du välkommen att lyssna till Lina Abusagr, journalist och vice ordförande i Svenska kommittén mot islamofobi (SKMI), i Kvarnparken den 23 augusti!

#FIGAVLEFEMFEST
LINA ABUSAGR (Svenska kommittén mot islamofobi - SKMI) I ÅSIKTSSOFFAN PÅ FEMFEST I GÄVLE 23 AUGUSTI Muslimska kvinnor misshandlas på grund av sin slöja, allt fler moskéer har utsatts för brandattacker och muslimer är alltjämt offer för hatbrott med islamofobiska motiv. Ett parti som beskriver islam som det största hotet mot väst får ett allt större inflytande i riksdagen. Hur kunde det bli såhär? Hur och varför uppstår islamofobi? Och vad kan vi göra för att motverka denna negativa utveckling? Är du emot all form av rasism och vill visa ditt stöd eller öka dina kunskaper kring ämnet, är du välkommen att lyssna till Lina Abusagr, journalist och vice ordförande i Svenska kommittén mot islamofobi (SKMI), i Kvarnparken den 23 augusti! #FIGAVLEFEMFEST 
"Vid konflikter måste målsättningen vara att undvika krig snarare än att förvänta oss krig"

http://www.arbetarbladet.se/opinion/debatt/dags-att-rusta-ner

Fotograf: Johan Ågren.
"Vid konflikter måste målsättningen vara att undvika krig snarare än att förvänta oss krig" http://www.arbetarbladet.se/opinion/debatt/dags-att-rusta-ner Fotograf: Johan Ågren.
CAROLA ANKARBORG LÄSER POESI PÅ FEMFEST I GÄVLE 23 AUGUSTI

Carola Ankarborg är poet och vikarie inom äldrevården. År 2014 fick hon föreningen Arbetarskrivares stipendium för sin diktsvit "Vårdvikarien". Nu sitter hon i styrelsen i samma förening och formger arbetarlitteraturtidskriften KLASS. Kom till Femfest i Kvarnparken den 23 augusti och lyssna när Carola sätter ord på en verklighet som är vardag för många!

Tips: Carola arrangerar tillsammans med Therese Elljung regelbundet "Poetry Uncut" på Musikhuset i Gävle.

Foto: Carola Ankarborg

#FIGAVLEFEMFEST
CAROLA ANKARBORG LÄSER POESI PÅ FEMFEST I GÄVLE 23 AUGUSTI Carola Ankarborg är poet och vikarie inom äldrevården. År 2014 fick hon föreningen Arbetarskrivares stipendium för sin diktsvit "Vårdvikarien". Nu sitter hon i styrelsen i samma förening och formger arbetarlitteraturtidskriften KLASS. Kom till Femfest i Kvarnparken den 23 augusti och lyssna när Carola sätter ord på en verklighet som är vardag för många! Tips: Carola arrangerar tillsammans med Therese Elljung regelbundet "Poetry Uncut" på Musikhuset i Gävle. Foto: Carola Ankarborg #FIGAVLEFEMFEST 
FEMINISTISKT MANIFEST MED DJURDIMENSION AV OCH MED LISA GÅLMARK PÅ FEMFEST I GÄVLE 23 AUGUSTI

På jämställdhetsmässan Nordiskt Forum 2014 fanns inte många vegofeminister och djurrättsfeminister inbjudna till samtal. Vad är det dagens tongivande feminismer ofta missar? Och vad kostar det?

För 226 år sedan proklamerade den franska revolutionen Deklarationen om de mänskliga rättigheterna. När dramatikern och slaverikritikern Olympe de Gouges förstod att syftningen ”mänskliga” i verkligheten inte omfattade alla människor, skrev hon parafrasen Deklarationen om kvinnans rättigheter (1791). Intressant nog gjorde de Gouges även kritiska hänvisningar till naturen och djuren.

Vad händer om vi använder liknande grepp som de Gouges men med Nordiskt Forums slutdokument, alltså byter ut och skriver om för att få relevans ur ett samtida helhetsperspektiv?

Lisa Gålmark, författare och historiker, lyfter vikten av att göra maktanalyser utan i förväg uppställda begränsningar: Hur gick det till när världen hamnade i dagens kombinerade medmänsklighets- miljö- och djurkris? Vad saknas för att vända skutan?

Kom och lyssna på Lisa Gålmark i Kvarnparken den 23 augusti!

P.S. Visste du att Feministiskt initiativ Gävle har en bokcirkel? Höstens första första bok blir "Skönheter och odjur" av Lisa Gålmark och den diskuterar vi onsdagen den 30 september klockan 18:00. Börja läsa redan nu!

#FIGAVLEFEMFEST
FEMINISTISKT MANIFEST MED DJURDIMENSION AV OCH MED LISA GÅLMARK PÅ FEMFEST I GÄVLE 23 AUGUSTI På jämställdhetsmässan Nordiskt Forum 2014 fanns inte många vegofeminister och djurrättsfeminister inbjudna till samtal. Vad är det dagens tongivande feminismer ofta missar? Och vad kostar det? För 226 år sedan proklamerade den franska revolutionen Deklarationen om de mänskliga rättigheterna. När dramatikern och slaverikritikern Olympe de Gouges förstod att syftningen ”mänskliga” i verkligheten inte omfattade alla människor, skrev hon parafrasen Deklarationen om kvinnans rättigheter (1791). Intressant nog gjorde de Gouges även kritiska hänvisningar till naturen och djuren. Vad händer om vi använder liknande grepp som de Gouges men med Nordiskt Forums slutdokument, alltså byter ut och skriver om för att få relevans ur ett samtida helhetsperspektiv? Lisa Gålmark, författare och historiker, lyfter vikten av att göra maktanalyser utan i förväg uppställda begränsningar: Hur gick det till när världen hamnade i dagens kombinerade medmänsklighets- miljö- och djurkris? Vad saknas för att vända skutan? Kom och lyssna på Lisa Gålmark i Kvarnparken den 23 augusti! P.S. Visste du att Feministiskt initiativ Gävle har en bokcirkel? Höstens första första bok blir "Skönheter och odjur" av Lisa Gålmark och den diskuterar vi onsdagen den 30 september klockan 18:00. Börja läsa redan nu! #FIGAVLEFEMFEST 
[KRIG] TILL FEMFEST I GÄVLE 23 AUGUSTI [krig] kommer fortsätta att mässa om galenskapen och kreativitetens rätt, om att få vara som en är, inte orka med och brinna inuti. Med musik mot alla mörka krafter och mot toppstyrd egoistisk konst som speglar detta samhälle. Missa inte detta liveframträdande på Femfest 2015!

#FIGAVLEFEMFEST
[KRIG] TILL FEMFEST I GÄVLE 23 AUGUSTI [krig] kommer fortsätta att mässa om galenskapen och kreativitetens rätt, om att få vara som en är, inte orka med och brinna inuti. Med musik mot alla mörka krafter och mot toppstyrd egoistisk konst som speglar detta samhälle. Missa inte detta liveframträdande på Femfest 2015! #FIGAVLEFEMFEST 
RYGGRAD TILL FEMFEST DEN 23 AUGUSTI 
Ryggrad (Kattis Larsson) har rösten och ordet i fokus och vill förmedla med nerv. Ryggrad spelar sin egenskrivna musik med texter om allt från relationer till politik, men gör ibland även låtar av andra. Det mesta sjungs på svenska. Kom till Kvarnparken den 23 augusti och lyssna! 
#FIGAVLEFEMFEST
RYGGRAD TILL FEMFEST DEN 23 AUGUSTI Ryggrad (Kattis Larsson) har rösten och ordet i fokus och vill förmedla med nerv. Ryggrad spelar sin egenskrivna musik med texter om allt från relationer till politik, men gör ibland även låtar av andra. Det mesta sjungs på svenska. Kom till Kvarnparken den 23 augusti och lyssna! #FIGAVLEFEMFEST