an online Instagram web viewer

#MalayTraditionalHouse medias

Photos

A typical Malay traditional house, adorned with distinctive carved panels. It is one of the richest components of Malaysia's cultural heritage. Love the traditional architecture.
-
-
-
-
-
#malaytraditionalhouse #traditionalmalayhouse #woodenhouse #oldarchitecture #traditional #malaysia
Light and Shadow
Light and Shadow
Windows
Windows
Windows
Windows
Syukur Alhamdulilah 
Bulan & Bintang menjadi saksi pertemuan kita.... Thanks a lot Pak @dennyvwbdg @boiskandarr semoga urusan kalian sentiasa di permudahkan oleh Nya 
#teratakkasih #selembarcinta #malaytraditionalhouse #silaturahim
Syukur alhamdulilah 
Big thanks my inspiration @odengkl semoga sentiasa diberi kesihatan agar sentiasa terus berkarya ideology 
Nampak cucunda serasi bersama suasana alami

#teratakkasih #selembarcinta #malaytraditionalhouse #gapura #ziarah
Syukur Alhamdulilah 
Thanks datang ziarah @kluar_sebentar @rdcl_cloth  @boy_jeebee ada rezeki masa datang lagi 
#teratakkasih #selembarcinta #malaytraditionalhouse
Air hujan yg turun itu suatu rahmat serta rezeki... Semoga air hujan yg turun itu  memberi sumber ilham yg mencurah-curah spt mana turun nya hujan... Saat selepas nya berhenti hujan maka riuh rendah kicauan burung mencari rezeki...semoga rezeki Kita mencurah-curah spt air nya hujan.

#teratakkasih #selembarcinta #malaytraditionalhouse
Air hujan yg turun itu suatu rahmat serta rezeki... Semoga air hujan yg turun itu memberi sumber ilham yg mencurah-curah spt mana turun nya hujan... Saat selepas nya berhenti hujan maka riuh rendah kicauan burung mencari rezeki...semoga rezeki Kita mencurah-curah spt air nya hujan. #teratakkasih  #selembarcinta  #malaytraditionalhouse 
Sedia kan โ˜‚๏ธsebelum โ˜”๏ธ Tp sy dah sedia kan flyover sebelum hujan โ˜”๏ธ #teratakkasih #selembarcinta #malaytraditionalhouse #rumahdapur #dapurburuk #flyover
GQQD MQQRNING ๐ŸŒธ๐ŸŒบ Aroma kampung 
Selain dr aroma kopi โ˜•๏ธ & roti bakar ๐Ÿžaroma dr kayu terpilih mampu juga jadi terapi jiwa.... Semoga segala urusan Kita sentiasa di permudahkan oleh Nya 
#teratakkasih #selembarcinta #malaytraditionalhouse
GQQD MQQRNING ๐ŸŒธ๐ŸŒบ Aroma kampung Selain dr aroma kopi โ˜•๏ธ & roti bakar ๐Ÿžaroma dr kayu terpilih mampu juga jadi terapi jiwa.... Semoga segala urusan Kita sentiasa di permudahkan oleh Nya #teratakkasih  #selembarcinta  #malaytraditionalhouse 
Ingat hujung minggu boleh la g cari kayu @ besi buruk rupanya ada budak nak praktikal... X layan nati dia kata kena marah dgn lecturer nati point sikit... #teratakkasih #selembarcinta #malaytraditionalhouse
Syukur Alhamdulilah 
Telah sempurna secara asas bg keseluruhan rumah... Ada orang panggil tali pinggang & pemanis ,

Pemanis bawah buat sementara secara polos jika nak ukir terus @ ukir tampal di kemudian.

#teratakkasih #selembarcinta #malaytraditionalhouse
Syukur Alhamdulilah Telah sempurna secara asas bg keseluruhan rumah... Ada orang panggil tali pinggang & pemanis , Pemanis bawah buat sementara secara polos jika nak ukir terus @ ukir tampal di kemudian. #teratakkasih  #selembarcinta  #malaytraditionalhouse 
GQQD MQQRNING โ˜˜๏ธ๐Ÿ€ Pagi pagi cuci ๐Ÿ‘€ dgn kehijauan alam kerna ia memberi kerangsangan sel otak serta oxygen yg segar

#teratakkasih #selembarcinta #malaytraditionalhouse
done ya!!๐Ÿ’•๐Ÿ’• final assignment of history ๐Ÿ‘๐Ÿป๐Ÿ‘๐Ÿป
seem as doing primary project ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚
#interiordesign #ericancollege #180913
#malaytraditionalhouse
Happy 61st Independence Day Malaysia ๐Ÿ‡ฒ๐Ÿ‡พ from the Kutaiโ€™s House....Love it !!! ๐Ÿ’‹ #kampunglife #kutaihouse #kualakangsar #perak #malaysia #malaysiatrulyasia #malaytraditionalhouse #detoxdrink #merdekaday #harikemerdekaan #happy61sti dependenceday
A day at the Kutaiโ€™s House is awesome ๐Ÿ’‹ #kampunglife #kutaihouse #kualakangsar #design #architecture #structure #malaysiatrulyasia #malaytraditionalhouse
Salam Jumaat

Haruman si Bunga Rampai menandakan adat hidup berpasangan.... Semoga Majlis sentiasa di permudahkan oleh Nya 
#teratakkasih #selembarcinta #malaytraditionalhouse #vwbus #weedingshooting
GQQD MQQRNING ๐Ÿ˜Ž

Kembali berkarya neng ngisor ngomah 
#teratakkasih #selembarcinta #malaytraditionalhouse #rumahdapur #dapurburuk
Selamat Hari Raya Aidiladha

Kita berkorban Demi sesuatu

#teratakkasih #selembarcinta #malaytraditionalhouse #rumahpanggung
Syukur Alhamdulilah 
Ada yg bertanya apa maksud disebalik Gapura @ Gerbang

Tiang menurut bahasa Jawa Halus bermaksud Orang 
Tiang yang berdiri itu bermaksud orang yg sedang berdiri. - palang pertama bermaksud kepala
-palang kedua bermaksud kedua belah tangan mengakat takbiratul ihram -Tiang merupakan tiang agama iaitu solat
-2 tiang bermaksud manusia tak boleh hidup bersendirian oleh itu wajib silaturahim -tiang yg berdiri diibarat kan spt orang tua yg tidak memerlukan apa lg kerna itu perlu ada ikatan kasih sayang anak-anak serta keluarga.oleh itu simbolik knp tiang perlu ada ikatan besi

#teratakkasih #selembarcinta #malaytraditionalhouse #gapura
Syukur Alhamdulilah Ada yg bertanya apa maksud disebalik Gapura @ Gerbang Tiang menurut bahasa Jawa Halus bermaksud Orang Tiang yang berdiri itu bermaksud orang yg sedang berdiri. - palang pertama bermaksud kepala -palang kedua bermaksud kedua belah tangan mengakat takbiratul ihram -Tiang merupakan tiang agama iaitu solat -2 tiang bermaksud manusia tak boleh hidup bersendirian oleh itu wajib silaturahim -tiang yg berdiri diibarat kan spt orang tua yg tidak memerlukan apa lg kerna itu perlu ada ikatan kasih sayang anak-anak serta keluarga.oleh itu simbolik knp tiang perlu ada ikatan besi #teratakkasih  #selembarcinta  #malaytraditionalhouse  #gapura 
Switch off the light...!!!! LESS LIGHT - MORE PLANES 
GQQD NITE ๐Ÿ›๐Ÿ›Œ #teratakkasih #selembarcinta #malaytraditionalhouse #vintagebakelite #vintageswitch
Syukur Alhamdulilah 
Jutaan terima kasih pd semua tetamu yg hadir & tetamu yg x dapat hadir dgn iringan Doa.alhamdulilah majlis semua nya di permudahkan oleh Nya.

Mohon maaf atas segala kekurangan... #teratakkasih #selembarcinta #malaytraditionalhouse
Syukur Alhamdulilah Jutaan terima kasih pd semua tetamu yg hadir & tetamu yg x dapat hadir dgn iringan Doa.alhamdulilah majlis semua nya di permudahkan oleh Nya. Mohon maaf atas segala kekurangan... #teratakkasih  #selembarcinta  #malaytraditionalhouse 
Assalammualaikum

Pada semua tetamu yang hadir k Majlis di Teratak Kasih sy letak Kombi sebagai mark lokasi 
#teratakkasih #selembarcinta #malaytraditionalhouse
Tinggal 3 hari lg janji temu kita 
Bathroom ๐Ÿšฝ roof top 
Concept outdoor & tropical ๐ŸŒด 
#teratakkasih #selembarcinta #malaytraditionalhouse #rumahdapur #dapurburuk #rusticwood #bathroom #bathroomdesign
Majlis tinggal berapa hari ... Tuan rumah dah mula pening...
๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚ Jgn lupa janji temu kita.. #teratakkasih #selembarcinta #malaytraditionalhouse
Assalamualaikum,

Kami dengan ikhlas Hati menjemput Tuan/Puan , saudara mara, sahabat handai ke 
MAJLIS KESYUKURAN & MAJLIS NIKAH ( ANK SAUDARA )

Tarikh: 11/8/2018
Hari :  Sabtu
Masa :2 petang - 6 petang 
Alamat: TL 212/8 jalan parit Ismail 82200 Benut pontian Johor 
#teratakkasih #selembarcinta #malaytraditionalhouse
Assalamualaikum, Kami dengan ikhlas Hati menjemput Tuan/Puan , saudara mara, sahabat handai ke MAJLIS KESYUKURAN & MAJLIS NIKAH ( ANK SAUDARA ) Tarikh: 11/8/2018 Hari : Sabtu Masa :2 petang - 6 petang Alamat: TL 212/8 jalan parit Ismail 82200 Benut pontian Johor #teratakkasih  #selembarcinta  #malaytraditionalhouse 
Syukur alhamdulilah

Kerna sesuatu kita bersatu 
Tiada ucapan seindah terima kasih pada semua sudi ziarah....semoga silaturahim ini berkekalan serta selamat sampai k destinasi dgn selamat 
#teratakkasih #selembarcinta #malaytraditionalhouse #vw #vwfamily #silaturahim
Syukur alhamdulilah  TITIAN KASIH

Nama k 3 atas kesinambungan TERATAK KASIH & SELEMBAR CINTA 
Thanks x ter hingga pd wife tercinta & anak2,ummi & mak mertua , semua ahli family,sahabat handai serta kenalan Fb

Secara kasar semua kerja dah selesai hanya parts finishing mkn masa brp bulan lagi.

2 bulan full swing kerja tanpa cuti, thanks Tuan rumah bagi cuti utk berliburan 
#teratakkasih #selembarcinta #malaytraditionalhouse #rumahdapur #dapurburuk #flyover #woodflyover #rusticwood
Syukur alhamdulilah " HAZA MIN FADHLI RABBI " " SEMUA INI ADALAH DARI LIMPAH KURNIA TUHANKU "

Aku tak punya apa-apa kerna ini semua atas Izin Nya.terima kasih semua atas segala sokongan serta iringan Doa Nya.

#teratakkasih #selembarcinta #malaytraditionalhouse #gapura
Syukur alhamdulilah

AMANAH 
Amanah yg di pertanggungjawabkan sudah selesai.

Perahu jalur 
Asal usul dari kayu balak sebatang ditarah @ dikorek utk dijadikan perahu.

#teratakkasih #selembarcinta #malaytraditionalhouse #perahujalur
GELANG GAPURA

Syukur Alhamdulilah semua dah ready...hanya menunggu masa utk di diri kan... Orang jawa ckp jika ada ilmu insyallah esok pagi dah berdiri 
#teratakkasih #selembarcinta #malaytraditionalhouse #gapura
Syukur alhamdulilah

Beberapa hari tido x Lena asik fikir mcm mana nk buat tanggam ...? Jika pakai pahat mau seminggu x siap.mungkin jika lihat nampak mudah kan

Mari kita fikir size tanggam
1-20 inch tinggi x 4 inch lebar x 10 inch dalam

2-10 inch tinggi x 4 inch lebar x 10 inch dalam

#teratakkasih #selembarcinta 
#malaytraditionalhouse #gapura
Syukur alhamdulilah Beberapa hari tido x Lena asik fikir mcm mana nk buat tanggam ...? Jika pakai pahat mau seminggu x siap.mungkin jika lihat nampak mudah kan Mari kita fikir size tanggam 1-20 inch tinggi x 4 inch lebar x 10 inch dalam 2-10 inch tinggi x 4 inch lebar x 10 inch dalam #teratakkasih  #selembarcinta  #malaytraditionalhouse  #gapura 
Syukur Alhamdulilah 
Rezeki itu x pernah salah alamat biarpun rumah dalam kebun... Ada sahabat hantar durian... Antara benda paling di takuti bagi pemotong kayu bagi kayu terpakai adalah paku @ benda besi 
#teratakkasih #selembarcinta #malaytraditionalhouse #gapura
G A P U R A " imaginasi bebas berpaksi wahyu Ilahi " " KUN FA YA KUN "

#teratakkasih #selembarcinta #malaytraditionalhouse #gapura
GQQD MQQRNING โšก๏ธโšก๏ธโšก๏ธ Hidup x sempura jika se hari x kena se cakir kopi begitu juga rumah buruk tanpa suiz butang 
17 days more 
#teratakkasih #selembarcinta #malaytraditionalhouse #vintagebakelite
GQQD MQQRNING ๐Ÿ˜Š

Sebelum berani nk layan engine shovel belajar dulu engine engkol tahan k x bunyi dia.... Cecair utk lebih cepat keras proses concrete hanya guna 2 penutup setiap 1 bancuhan mixture 
#teratakkasih #selembarcinta #malaytraditionalhouse #rumahdapur #dapurburuk
Tuan rumah kena ugut jika tiada bantuan mesin mixture....maka kami x datang kerja...!!!! Padan muka Tuan rumah ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚ #teratakkasih #selembarcinta #malaytraditionalhouse
Meraikan keindahan tradisi binaan silam...Tak lapuk  dek hujan, tak lekang dek panas
#rumahpapan #woodenhouse #malaytraditionalhouse #melayusilam
Ada sesiapa boleh share knp bumbung rumah belakang x boleh melebihi dari bumbung rumah depan...? Mengikut adat Jawa rumah depan lebih di mulia kan yg di belakang .

#teratakkasih #selembarcinta #malaytraditionalhouse
Syukur Alhamdulilah 
Menjemput ahli keluarga dari Tanjung Karang Selangor

Terima kasih daun keladi
Ada rezeki datang lagi

#teratakkasih #selembarcinta #malaytraditionalhouse #anjungseri
Syukur alhamdulilah 
Tetamu dr Kota Singa & Kluang Man 
Semoga silaturahim ini sentiasa berkekalan... Selamat hari Raya Aidilfitri 
Mohon Maaf Zahir & Batin

#teratakkasih #selembarcinta #malaytraditionalhouse #anjungseri
Selamat Hari Raya Aidilfitri. maaf Zahir Batin #suasanakampung #malaytraditionalhouse #green #tenang
Raya ke-3
Beraya rumah jiran jiran di kampung. Sambil2 tu melawat rumah2 tradisional. Lagipun sekali sekala jumpa....banyak cerita sensasi ๐Ÿ˜

#raya2018 #teamrayamelaka #architecture #malaytraditionalhouse #whileinmalaysia๐Ÿ‡ฒ๐Ÿ‡พ
Eid decorations at Tenera Hotel, Bangi๐Ÿ˜
.
Zaman dulu meriah sambut raya. Gotong-royong buat kuih raya, bakar lemang, main bunga api ๐Ÿ˜Š
.

#eiddecorations  #eid #tenerahotel #malaytraditionalhouse #meriahraya
11 June 2018
One for the camera! 
This is this year's Raya deco in #SuriaKLCC, a wooden house, typically Malay traditional house with all the traditional and modern props.
Rarely took photo with mall deco like this but since today my workplace has a photo session before Raya (eid-al-fitr), I thought, why not ๐Ÿ˜

Not going to wish for Hari Raya yet since we still have few days more to grab all the spiritual opportunities in Ramadhan while stocks last! 
Thanks @audralaili for the ๐Ÿ“ท

#klcc
#rayadeco
#melayu
#malaysiatrulyasia
#malaysia
#ramadan2018
#ramadan
#festivity
#bajumelayu
#rumahmelayu
#malaytraditionalhouse
11 June 2018 One for the camera! This is this year's Raya deco in #SuriaKLCC , a wooden house, typically Malay traditional house with all the traditional and modern props. Rarely took photo with mall deco like this but since today my workplace has a photo session before Raya (eid-al-fitr), I thought, why not ๐Ÿ˜ Not going to wish for Hari Raya yet since we still have few days more to grab all the spiritual opportunities in Ramadhan while stocks last! Thanks @audralaili for the ๐Ÿ“ท #klcc  #rayadeco  #melayu  #malaysiatrulyasia  #malaysia  #ramadan2018  #ramadan  #festivity  #bajumelayu  #rumahmelayu  #malaytraditionalhouse 
Demi sebuah Cinta โค๏ธ Demi sebuah Teratak Kasih & Selembar Cinta 
Thanks Classic Garage support 
Ayuh terus berdoa di 10 hari terakhir Ramadhan agar semoga sentiasa di permudahkan Oleh Nya

#teratakkasih #selembarcinta #malaytraditionalhouse
Demi sebuah Cinta โค๏ธ Demi sebuah Teratak Kasih & Selembar Cinta Thanks Classic Garage support Ayuh terus berdoa di 10 hari terakhir Ramadhan agar semoga sentiasa di permudahkan Oleh Nya #teratakkasih  #selembarcinta  #malaytraditionalhouse 
~
Tanggal merah harus dipake buat liburan dong๐Ÿ˜
Dadakan sih tapi tetep oke๐Ÿ‘๐Ÿป
#visitketapang #ootd #holiday #MalayTraditionalHouse #KyaiMangkuState #CanonM10 #westborneo
Syukur alhamdulilah ada bela ๐Ÿธketika saat โ˜€๏ธdia doa kan saya agar ๐ŸŒงmembasahi bumi agar giliran sy pula utk berdoa pd Dia agar sentiasa di permudahkan 
#teratakkasih #selembarcinta #malaytraditionalhouse #dapurburuk
Syukur Alhamdulilah
Thanks TG Iskandar Petra
Sudi ziarah k Teratak Kasih 
Semoga silaturahim berkekalan ๐Ÿ˜Š

#teratakkasih #selembarcinta #malaytraditionalhouse #anjungseri #tunjuklangit #tebarlayar #rumahpanggung
GQQD MQQRNING ๐Ÿฃ๐Ÿฃ๐Ÿฃ Welcome to the world 
Semoga segala urusan Kita sentiasa di permudahkan oleh Nya serta setiap mahluk sudah tersedia rezeki nya tersendiri 
#teratakkasih #selembarcinta #malaytraditionalhouse #dapurburuk
Bersungguh teman abi potong rumput ๐ŸŒฟ๐ŸŒพ Minta upah nk main air rupanya ๐Ÿ’ฆ๐Ÿ’ฆ๐Ÿ’ฆ #teratakkasih #selembarcinta #malaytraditionalhouse #rumahpanggung
GQQD MQQRNING ๐ŸŒธ

Semoga si rama-rama sentiasa hadir menemani ku.... #teratakkasih #selembarcinta 
#thefamilyproject #malaytraditionalhouse #butterflykeyjoinery #woodart
Hidup kena selalu ukur baju badan sendiri..... Biarpun ia x mahal tp kita cuba buat yg terbaik 
#teratakkasih #selembarcinta #thefamilyproject #malaytraditionalhouse #butterflykeyjoinery
2 Baby dh mandi ๐Ÿ˜ #malaytraditionalhouse
Bismillah... Matahari & air 
2sumber terpenting bg semua kehidupan alam 
#teratakkasih #selembarcinta #thefamilyproject #malaytraditionalhouse #ukiran #woodcarving #rusticwood